Baklavanın Tarihçesi

8 Ağustos 2013 tarihinde, AB Komisyonu tarafından, Türk tatlısı olduğu tescil edilen “baklava” sözcüğü Türkçe kökenlidir. Eski Türkçede baklağu ve baklağı olarak geçer. Baklava kelimesinin Türkçe olduğuna diğer bir delil, hamurun açılmasında kullanılan “oklava” eski dilde oklağa, oklağu, oklâ ve oklağı gibi kullanımları da olan, 1500 yılından evvelki yazılı eserlerde geçmiş olması nedeniyle de kökeni belgelenebilen bir kelimedir.

Birçok ulusun mutfağında yer etmiş olan baklava, bu uluslarca sahiplenilse de, artık tescillidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan ve sonrasında Topkapı Sarayı’nda bugünkü halini alan baklava; ilk defa 1844 yılında Mehmet Kâmil tarafından yazılan, basılı ilk Türkçe yemek kitabı olan Melceü’t Tabbâhin’de (Aşçıların Sığınağı) 5 çeşit baklavadan bahsedilmiştir. Bunlar; adi baklava, kaymak baklavası, musanna kaymak baklavası, kavun baklavası ve pirinç baklavasıdır.

SSL Secure, Visa, Mastercard, Troy, American Express

© 2022 Gaziantepli HACI İBRAHİM USTA Tüm hakları saklıdır.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.